torsdag, november 27, 2008

grann-tjat

Av en händelse snubblade jag över hittagraven.se där man kan söka bland ett antal gravplatser i Stockholm. Efter en stunds letande insåg jag att jag faktiskt redan vet var mina avlidna ligger begravda och att det inte är så där våldsamt spännande att söka efter människor som man inte vet någonting om, förutom det att man aldrig kommer att lära känna dem personligen.

Då kom jag på vem jag borde söka efter. Den döda grannen.

Jag hittade honom, han gravsattes i början av december- 07, i minneslunden på Brännkyrka kyrkogård.
Till min fasa upptäckte jag att man som dödsdatum hade satt ett datum i slutet av juni, ett exakt datum. Det fanns de som hade fått åååå-mm-00, vilket väl rimligtvis borde innebära att dödsdatumet inte har kunnat fastställas? Han hade fått ett exakt datum, ett datum som stämmer väl överens med tiden efter att det blivit tyst hos honom. Innebär det att detta, exakta datum på ett eller annat sätt har kunnat fastställas som ett någorlunda säkert dödsdatum?
Det skulle i så fall innebära att han legat död i sin lägenhet i mer än en månad. Politin hämtade honom den 29 juli.
Under den tiden har vi sprungit upp och ned för trapporna precis som vi brukar, vi har fortsatt våra liv precis som vanligt, lyckligt ovetande av vad som pågick i lägenheten snett under. Jag måste ha sprungit upp och ned till tvättstugan hur många gånger som helst och min syster och jag hade en mindre fest under den här tiden. Det känns rätt makabert när man tänker på vad som hände och på vårt firande en trappa upp. Tänk er huset utifrån, som ett dockskåp.

Jag vet att min mamma var barnvakt i början av juli, jag kom hem vid tre-tiden på natten och sov ensam i lägenheten, det var inga problem, inga spökande grannar eller vandrande lik. Jag skulle idag, inte för allt i världen, sätta min fot i den trappuppgången ensam. Jag inser hur fånigt det är.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Spelar ingen roll om det låter fånigt, jag skulle inte heller sätta min fot där...var det nu är?...;o)

Anonym sa...

Om man fokuserar på det astrala dukkehjemmet blir det inte lika kusligt... Eller vid närmare eftertanke blir det kanske värre. En säker väg bör vara att låta trappuppgången vila i frid.

kreti och pleti sa...

Louise: Astrala dukkehjemmet?
Jag har definitivt inga planer på att åka dit igen.

Anonym sa...

Jag är oerhört fascinerad över hittagraven.se, hur kommer man bara på en sån grej? Historien med Grannen är fö en riktig rysningsframkallare.

kreti och pleti sa...

Det var antagligen många om ringde och frågade var deras... döda grannar låg begravda ;)