söndag, oktober 19, 2008

"jag vill bara skrika"

Jag förstår verkligen inte hur man som spärrvakt orkar bry sig så mycket om i fall någon plankar. Det är en sak att göra sitt jobb och att inom gränserna för detta hindra folk från att planka, men att bli upprörd och ta åt sig på ett personligt plan när någon gör det, det känns så horigt företagslojalt att det gränsar till dumhet.

Det finns faktiskt en hel del spärrvakter som ser plankandet som en personlig skymf, en handling riktad mot dem i deras yrkesroll. Jag undrar om de ens reflekterat över vilken ställning de har i det minisamhälle som företaget utgör? Tro de att de som betyder något inom företaget skulle ta dem med sig om de egna skinnen behövde räddas?
Ha!

För att fortsätta att gnälla, om vi nu säger att det är någon som verkligen inte har råd att betala för sig, att kalla det för omoraliskt att planka i det läget och att, som vissa, se ned på dessa plankare, det är så fånigt att det kryper i mig.

Visst, kan man betala för sig så varför inte göra det? Bortskämda planka.nu-snorvalpar som plankar för att de tycker att kollektivtrafiken ska vara fullt ut skattefinansierad för att de inte själva vill behöva betala något, den dagen de själva betalar skatt däremot kommer majoriteten av dem att tycka att folk ska göra rätt för sig, de är faktiskt rätt fåniga de också.

I så fall har jag större förståelse för dem som verkligen tycker att kollektivtrafiken inte uppfyller kraven för att vara en kollektiv nyttighet, och som plankar av den anledningen. Där har vi faktiskt också en slags moral även om jag tycker att man... kunde hitta betydligt viktigare saker att slåss för. Låt oss då, i ordmärkandets namn kalla det för semikollektivtrafik, det kanske känns bättre att betala då?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Fast jag är nog en av dem som tycker att det skall vara skattefinansierat, eller åtminstone _mer_ skattefinansierat än det är idag. Har iofs aldrig plankat medvetet, vad jag minns. Kollektivtrafiken (iaf i gbg) är dåligt skött, utan tydliga mål och riktlinjer. Bara sånt där flummigt "vi skall vara ett företag som leder utvecklingen och skapar bla bla blaaaah osv".
Den spårbundna trafiken går inte att utöka, eftersom man 1. inte har vagnar och inte får nya levererat tillräckligt snabbt 2. de går redan så tätt i rusningen att det inte får plats fler. Men det är typ ingen som vill bygga ny räls eller lägga om allt det ineffektiva.

Öh- Förlåt.
Men jag tycker nog ändå att kollektivtrafiken skall vara tillgänglig och billigare eller gratis. Den är rba för miljön, det kan få fler att använda dem om alla tvingas betala den fullt ut och den är fri att använda.

kreti och pleti sa...

Jag är definitivt för en mer skattefinansierad kollektivtrafik, jag var mest "ute efter" dem som ser sitt plankande som ett politiskt ställningstagande, men som ändrar sig så snart de tillhör dem som faktiskt betalar och dem som ser det som ett direkt omoraliskt handlande utan att ifrågasätta varifrån den normen kommer och varför.

Sedan känns det som om man genom att planka i många fall slåss för sin egen rätt att slippa betala snarare än för en skattefinansierad och mer tillgänglig kollektivtrafik. Då är det ett större problem att man har blivit betydligt mer restriktiv med att räkna med behovet av tunnelbanekort för dem som söker socialbidrag.

I Stockholm fungerar kollektivtrafiken faktiskt väldigt bra (även om alla älskar att gnälla över den) och, vad jag har förstått, är den redan i högre grad skattefinansierad än i andra län.

Eek, a cat! sa...

Jag kan bara hålla med. Jag skäms något enormt när man passerar spärren uniformerad samtidigt som en spärris slänger sig mot rutan och skriker hysteriskt åt plankande snorungar, då önskar man att det inte var uniformskrav.

Och jag skäms lika mycket när folk som kallar sig socialister eller något annat käckt plankar som något slags statement. Marx vänder sig i sin grav.

Anonym sa...

Vad kostar en månadskort för att åka i stockholm? Jag betalar en dryg tusenlapp för att åka i hela västragötalands län, det är nog egentligen rätt billigt, men i praktiken åker jag ju bara till jobbet, så jag utnyttjar det ju inte.

Jag är med på hur du menar då, det är fånigt att planka på de grunderna, speciellt eftersom man ju uppenbarligen inte tar med i beräkningen att plankning (iaf här) höjer biljettpriset för alla andra.

Sjukt att det inte räknas med t-banekort i bidraget!? Det måste ju vara jätteviktigt.

kreti och pleti sa...

690 kr har det höjts till nu, då gäller det all kollektivtrafik inom länet. Nu har man också infört något billigare lokalkort för ett par områden som ligger litet utanför resten av kollektivtrafiken, men de är bara marginellt billigare.

Det kan räknas med och oftast gör det nog det också, men de har blivit mer restriktiva.

mise sa...

Jag jobbar ju som spärris sen hmm fan det är snart sju år nu... och jag har aldrig brytt mig om människor som plankar. Eller reagerat på ett sådant sätt i varje fall.

Däremot kan jag blir jävligt irriterad på människor som liksom utgår från att jag är korkad, och inte klarar av att planka själv utan måste försöka passera spärren genom att lura mig. Med falska månadskort, smsbiljetter, urgamla enkelbiljetter osv osv. men där känns det mest som en kränkning mot min intelligens haha

Nä, planka.nu är bortskämda snorvalpar och dem borde man verkligen inte behöva bry sig om. ;-)

Anonym sa...

Shit, det var billigt! Jag betalar ändå ungdomstaxa på mina 1015! Eller låt mig omformulera, shit det var dyrt här :(

kreti och pleti sa...

Nej det är ju långt ifrån alla spärrvakter som gör det, men jag tycker att man träffar på skrämmande många ändå. Särskilt obehagligt är det med dem som faktiskt ser plankare som lägre stående. Det är verkligen att sparka nedåt.

Fast planka.nu, eller snarare deras p-kassa, fyller ändå en bra funktion eftersom de, ur en gemensamt finansierad kassa, betalar böter åt folk som verkligen inte har råd att betala dem själva.

Icky: Som jobbig student betalar man drygt 2000 kr per termin.

mise sa...

Det som möjligen kan vara bra med planka.nu är att de ibland finanserierar kort åt papperslösa som inte har råd. I övrigt så tror jag att kassans medlemmar hellre väljer att lägga sina pengar på annat än månadskort. Osv.

Men apropå spärrvakter- plankare så är det väl lite av en sparka neråt mekanism också... Det är lätt att tycka att alla behandlar oss som skit (fast det knappast är så) och då måste ju dom som plankar ändå vara värda ÄNNU mindre... ;-)