fredag, februari 06, 2009

idioti

Vi tog en öl idag, det är inte ofta man gör det längre, på "Patrick's Bar", uppe på Götgatan. Nu gjorde man väl inte det särskilt ofta tidigare heller, men det har blivit ännu mer sällan de senaste åren. Det var var helt spontant, vi gick förbi och tyckte att det kunde vara trevligt att sitta där i fönstret, med en Guinness, och titta på folk.

Men vi fick inte sitta på de mysiga fönsterplatserna, vi beställde och betalade, men hänvisades sedan till platserna i den andra delen av lokalen. Det var så gott som tomt, men de mysiga fönsterplatserna var reserverade för de så kallade matgästerna, det vill säga de som äter där, som är något (enligt mig marginellt) viktigare.

Jag undrar om de själva inser hur otroligt korkat det är. Åtminstone under den tid på eftermiddagen då knappast någon äter.

Det är som när man beställer en tårtbit på ett kafé och personen bakom disken ger en den minsta biten. Precis lika korkat.
Ingen blir ju glad över att få den minsta tårtbiten. Den som får den största biten däremot, särskilt om det är tydligt att personen bakom disken aktivt väljer den bit som är störst, den känner sig betydelsefull och är mer benägen att komma tillbaka. Och, det bästa av allt, den som kommer därnäst kan bli lika glad, för den kan också få den största biten.

Och även om nu matgästerna är viktigare än de som bara "tar en öl", är det verkligen någon som avstår från att äta på Patricks Bar enkom av den anledningen att fönsterplatserna är upptagna? Är det någon presumtiv matgäst som tar illa vid sig för att de attraktiva fönsterplatserna är upptagna av gäster som bara tar en öl?

Jag kan tänka mig oändlig många skäl att inte äta på Patricks Bar, att fönsterplatserna är upptagna är inte ett av dem. Och jag tror faktiskt inte heller att någon, ingen hyfsat normal person i alla fall, skulle ta illa vid sig för att någon annan hade hunnit före till de bästa platserna, inte så till den grad att vederbörande, av den anledningen, valde att inte komma tillbaka.

Däremot kan jag tänka mig att rätt så många som bara ska ta en öl väljer att inte komma tillbaka när de, trots att lokalen är tom, hänvisas till de mer sunkiga platserna i mörkret, precis under en högtalare. När det dessutom är nästintill tomt i lokalen, vore det inte bättre att sätta åtminstone lite gäster i fönstret i stället för att skylta med tomma platser?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänker inte gå dit nu! Konstumentmakt!
Och håller helt med om det där med största biten på kondis, har tänkt på det så ofta. Självklart ger man kunden den bit som är störst och vackrast. Alla efterföljande får ju enligt samma princip, den som är sist vet ju inte hur stora de största var när de fortfarande finns.
Suckers.

kreti och pleti sa...

Nej precis! Och även om man inte vill ha en så stor bit känns det aldrig bra att ens misstänka att någon annan, helt spontant, har gjort den bedömningen åt en.

Bea sa...

Eller så pekar man på en tårbit som man vill ha, och då ska man också få den. även om det innebär att konditorn måste snurra på fatet.

Anonym sa...

På de flesta ställena brukar de ju vara mer som: Ni får sitta här, men ni kan väl sätta er i baren om det kommer matgäster, vilket jag tycker är helt OK. Jag tycker det är fascinerande att såna där sunkställen kan finnas år efter år utan att behöva rycka upp sig det minsta.

kreti och pleti sa...

Bea: Men då känner man sig närig. Man ska aldrig behöva be om den största biten.

adrenalin: Jo, särskilt om det är bar- respektive matplatser, men här handlade det bara om olika attraktiva platser. Jo, det är fascinerande att de klarar sig.

Anonym sa...

Fantastiskt korkat, jag håller med du!
Och om man gick till DITT kondis med de misslyckade bakelserna så skulle man säkert få den största grodan...;o)

Anonym sa...

Råkade klippa in fel länk i förra kommentaren så du hamnar någon helt annan stans, testa får du se...;o)

kreti och pleti sa...

Hahaha! Grattis i efterskott Dante. (Jag tycker att han borde få en groda, en söt groda, inte en Källström-groda.)