måndag, februari 09, 2009

familjegraven

Vi fick en rökt ål till förrförra julen.
Först fick R den av en vän som någon slags present.
R tyckte att ålen var äcklig, ovanligt äcklig, men han tyckte att det var synd att slänga den. Det var nog inget fel på den, tänkte han, den var bara fet och konstig i smaken. Så han frågade om vi ville ha den.
Och vi testade, och tyckte att den var otroligt äcklig. Fast det var ju synd att slänga den, ett levande djur som hade fått sätta livet till, helt i onödan, och som det antagligen inte var något som helst fel på. Så jag gav den till min mamma.
Hon tyckte att den var helt otroligt och osannolikt äcklig, men att det inte vore rätt att slänga den. Så hon begravde ålen i skogspartiet bakom sitt hus. Hon hackade upp en grav åt den och höll en kort ceremoni där i vintermörkret innan hon gick hem.

Så tänk på det, om ni någon gång åker pulka i backen i Abrahamsberg, att uppe på krönet finns det sju små gravar. Där vilar tre små möss, tre älskade undulater och så julålen som ingen ville ha.

5 kommentarer:

Fiat sa...

Vad fint!

Nästa gång kan ni leta upp en skåning. Det ligger i deras kultur att älska ålen.

Anonym sa...

Jag har testat rökt ål, och jag är övertygad att absolut INGEN kan älska rökt ål. Det är något med konsistensen, den där konsigta segheten, plus hur fett det är. HURRRR!
(fint med en liten begravningscermoni i alla fall)

Anonym sa...

Du uppskattas även av mina kollegor som fler än en gång dragit på smilbanden åt dina anekdoter ska du veta...
Familjegraven...jaja...hihi...

kreti och pleti sa...

Fiat: Jag tro inte att någon skulle kunna ha uppskattat smaken på den ålen, inte ens en skåning. Den var mycket fetare än de brukar vara, den hade som ett klistrigt lager av fett under huden. Hu...

Khelan!: Kanske särskilt fint eftersom den var så äcklig. Fast, jag har ätit... helt ok ålar, särskilt gott var det väl inte, men den här ålen var synnerligen äcklig.

M: Är man så äcklig att man inte går att äta så blir man istället upptagen i familjen.

Anonym sa...

Ålen tittade på mig med sorgsna mörka ögon, en outgrundlig blick, uråldrig, vis. En begravnings ceremoni var av nöden. Jag kunde ju inte slänga denna Guds skapelse i soporna. Och äta? Nej jag äter inte möss heller, och inte undulater.